verharen

 

Alle honden verharen. Een aantal rassen (waaronder: teckel, yorkshireterriër, shih tzu, poedel, doodle, boston terrier, dwergschnautzer en west highland white terriër) verharen minder,  maar de meeste honden zullen in uw huis een spoor van haren achterlaten. Dit stoort veel mensen. Kort knippen of scheren houdt het verharen helaas niet tegen. De haren die er bij een kortgeknipte of - geschoren hond uitvallen zijn wel korter, dus je ziet het minder.

Een effectieve methode  om de haaroverlast tegen te gaan wanneer uw hond echt in de rui zit is de zogenaamde was- en blaasmethode. De hond gaat meteen 20 minuten (minimaal) in bad. Hij/zij word twee maal gewassen en vervolgens behandeld met crèmespoeling. Tijdens de massage laat de vacht los, de hond ontspant en er komt al veel dood haar uit de vacht. En dit allemaal zonder te borstelen of de vacht er met geweld uit te trekken.

Vervolgens wordt de hond gedroogd met een zeem en/of handdoek, zodat het meeste water er uit is. Hierna gaat de hond op de tafel en wordt hij/zij gedroogd met een waterblazer. Deze blaast het water uit de vacht en op het moment dat de vacht tot op de huid droog is blaast het de wol er ook uit. Dit gebeurt wederom zonder borstels. Op deze manier wordt het dode haar verwijderd zonder dat er gezond haar meegetrokken wordt. De waterblazer is zelfs in staat om klitten uit de vacht te blazen (mits deze niet te groot zijn).

Het gevolg hiervan is dat alleen dat haar eruit gaat wat er ook echt aan toe is om te ruien. Door deze methode word de vacht luchtig en los, dit bevordert ook de conditie van de huid en de vachtverzorging voor thuis wordt een stuk makkelijker. Deze methode is goed voor alle rassen en word ook wel ontwollen genoemd.